top of page

Aktualno stanje glede izbruha aviarne infuence (znane tudi kot ptičja gripa) v Sloveniji

12. feb. 2024

V prejšnjem tednu (6.2.2024) je bila prvič letos potrjena visoko patogena aviarna influenca podtipa H5N1 in sicer pri osmih labodih grbcih, najdenih v občini Markovci, dan kasneje (7.2.2024) pa še v Hajdini ter na Ptuju pri divji gosi in rečnemu galebu.

Gre za podtip, ki je razširjen po Evropi, tako pri prostoživečih pticah (predvsem vodnih), kot pri perutnini in pticah v ujetništvu. Bolezen je prisotna tudi v vseh sosednjih državah, zato je ključnega pomena dosledno izvajanje biovarnostnih ukrepov.


Glede na priporočila za zmanjšanje tveganja prenosa virusa z divjih ptic na perutnino in ptice v ujetništvu, ki jih je 27. marca 2023 sprejelo Državno središče za nadzor bolezni, med katerimi so med drugim tudi napotki o zaščiti perutnine pred stikom z divjimi pticami z ograjenimi vzrejnimi prostori in dostopi do vodnih zajetjih na prostem, pa je potrebno upoštevati tudi ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni pri delu s perutnino.


Med slednje sodi namestitev razkuževalnih barier, uporaba zaščitne obleke in obutve, ter razkuževanje rok in vse opreme, ki je v stiku s perutnino. Prenos te zelo nalezljive virusne bolezni, ki se med pticami prenaša kapljično, je možen z medsebojnimi stiki med pticami, preko njihovih izločkov ali okužene krme.


Prenos pa je možen tudi z obutvijo in opremo, ki je bila v stiku z okuženim materialom.

Za preprečevanje širjenja prenosa virusa ptičje gripe priporočamo dezinfekcijo z dimnim generatorjem Fumicrob za dezinfekcijo zraka in površin.


Gre za enostavno izvedbo dezinfekcije vseh površin in zraka v zaprtih prostorih, ki deluje v obliki suhega dima velike obstojnosti in z odlično porazdelitvijo (mikrodisperzija) po prostoru (doseg vseh težko dostopnih mest/lukenj/razpok), je enostavno za uporabo in ne zahteva dodatne opreme- prihranek časa in denarja.


Vrednotenje virucidnega delovanja sredstva FUMICROB v skladu s standardom EN 17272 na aviarno influenco H5N2 je bilo uspešno potrjeno z raziskavo francoskega podjetja Eurofins.

Z dimnim generatorjem FUMICROB preventivno zadimimo pomožne prostore z vso opremo, obleko, obutvijo in inštrumenti. Dodatno brisanje ni potrebno.


V primeru okužbe ga uporabimo kurativno po izpraznitvi vzrejnega prostora ali za dezinfekcijo transportnega vozila in vse opreme, ki je bila v stiku.


Priporočamo pa tudi zadimljanje vzrejnih prostorov med rejo, z dimnim generatorjem Fumifine- naravnega izvora. Tako dosežemo boljšo kvaliteto zraka in počutja vzrejnih živali.


Dodatne informacije na telefonu: +386 2 252 77 34, spletni strani: www.tipspin.si ali na elektronskem naslovu: info@tipspin.eubottom of page